پرش لینک ها

مشاوره استانداردسازی GLP، مراکز تحقیقاتی و …

مقدمه

در بسیاری از کشورها به منظور کمک به مراجع تجاری و قانونی، در جهت حصول اطمینان و حفظ کیفیت مناسب محصولات در عرصه ملی و اجرای عملیات مناسب در جهت حمایت از مصرف ­کنندگان و کاربران، همگام با حفظ و ارتقاء بهره وری اقدام به احداث آزمایشگاه‌‌های مرجع نموده‌­اند. این آزمایشگاه‌­ها در سطح ملی و حتی در سطوح منطقه‌­ای و بین­‌المللی راه‌اندازی شده‌­اند و منظور حمایت از طرح­‌های گواهی محصول، خرید و فراهم  آوردن محصولات در جهت رفع ملزومات دولتی و برآورده نمودن مقاصد آنها نقش مهمی را ایفا می­کنند.

از آنجایی ­که آزمایشگاه به لحاظ کیفیت نقش بسیار حیاتی را در پایش محصولات ایفا می­‌کنند پیشگیری از خطا در آزمون­ های انجام ­شده به دقت و حساسیت هر چه بیشتر در این مراکز بستگی دارد که این مهم نیازمند همکاری و تعامل متقابل میان بخش خصوصی و دولتی است تا بتوان نسبت به اجرای صحیح آزمون مطابق با قوانین و مقررات موجود و با توجه به سیاست ­های حاکمیتی اقدام لازم را به­ عمل آورد.

در حال حاضر كشورهاي مختلف به­ منظور ايفاي نقش موثر در فعاليت هاي بين المللي و پذيرش گواهی­نامه های صادر شده از كشورهاي خود، نهادهاي ملي اعتباردهي را مستقر می­کنند که این مساله فرايند الحاق کشورهای مختلف به سازمان تجارت جهانی، گرايش به اجراي استانداردهاي بین المللي و ايجاد اعتماد متقابل در تجارت را بيشتر کرده است. شرط ورود به بازارهای بین المللی برای بسیاری از آزمایشگاهها و به دنبال آن پژوهشگران و تولید کنندگان استفاده از یک اعتبارنامه معتبر جهانی یا دریافت خدمات از یک شرکت یا سازمان دارای این گونه اعتبارنامه ها است.

هدف

لازم است در مورد استانداردسازی آزمایشگاه ­ها به عنوان متولی نظارت بر نمونه ­های تولیدی/ وارداتی کشور و تضمین سلامت جامعه رویکرد مناسبی صورت پذیرد و به­ منظور انسجام و گسترش فعالیت های جاری موارد ذیل بسیار حائز اهمیت می­باشد.

  • استقرار استاندارد در بخشهای مختلف آزمایشگاه (جهت انجام بررسی و آزمون های مربوطه)؛
  • تدوین ورودی ­ها و مراحل طراحی، مدیریت ریسک و تصدیق و صحه­ گذاري آزمایشگاهی ( مشخصات ایمنی، عملکردی، اثربخشی، نیاز مشتری، مقررات ملی و بین ­المللی)؛
  • کمک به توانمندسازی علمی و فنی بخش خصوصی تولیدی و مراکز دانشگاهی کشور ؛
  • حمایت از طرح‌های فناورانه محصول محور مشترک دانشگاه و صنعت منطبق بر نیازهای نظام سلامت ؛

با توجه به اهمیت و ضرورت کنترل کیفی محصولات به عنوان عامل مؤثر بر سلامت افراد جامعه با هدف جلب اعتماد و افزایش سطح رضایتمندی مشتریان، بایستی موارد زیر را سرلوحه عملکرد آزمایشگاه قرار داد:

  • تامین منابع و تضمین کیفیت فعالیت‌های آزمایشگاهی به منظور حفظ و ارتقاء ایمنی؛
  • بکارگیری، تقویت و توسعه نیروی انسانی توانمند متعهد و متخصص دارای صلاحیت؛
  • ايجاد انگيزه، ارتقاي سطح مهارت و كارايي پرسنل از طريق آموزش‌هاي سيستماتيك و مستمر؛
  • ایجاد یک نظام کارآمد و پاسخگو به‌منظور ارائه خدمات بهتر به مشتریان و پیگیری بموقع و مناسب شکایات رسیده و ارزیابی رضایتمندی آنها جهت اطمینان از انجام صحیح و دقیق مسئولیت‌های آزمایشگاه؛
  • تقویت و توسعه دامنه فعالیت‌های مرتبط با آزمون‌ها، ظرفیت‌های آزمایشگاهی و به‌ روزآوری روش‌های کنترل کیفیت معتبر و کارآمد بر اساس استانداردهای بین المللی مربوطه؛
  • انتخاب مناسب تامین‌کنندگان و پیمانکاران ذیصلاح؛
  • بهبود مستمر در مجموعه فعالیت‌ها و عملکردهای آزمایشگاه و تداوم اثربخشی در مجموعه؛
  • پيشگيري و کاهش ريسک‌هاي احتمالی جنبه هاي زيست محيطي موجود در آزمايشگاه.

در نهایت با استفاده بهینه از توانایی­ های علمی، فنی و پژوهشی با همکاری در زمینه ­های ذیل موجب ارتقا رتبه علمی پژوهشی دانشگاه خواهد گردید.

  • مشارکت اعضای هیأت علمی در انجام و هدایت پایان­نامه ­های تحصیلات تکمیلی در راستای استانداردسازی ؛
  • انجام طرح ­های مشترک تحقیقاتی و مطالعاتی ؛
  • ایجاد زمینه و بستر لازم برای حضور متخصصان و کارشناسان در جلسه کمیته‌های فنی متناظر و یا کمیته‌­های فنی سازمان ­های بین­ المللی.

معرفی مشاور

شرکت دانش‌بنیان توسعه پارس کیفیت آزما مفتخر است پس از ایجاد دانش فنی و بهره­ گیری از سیستم مدیریت کیفیت مبتنی بر تامین و تدارک توان کارشناسی متعهد و متخصص در راستای منابع علمی مورد نیاز بین‌­المللی و تجهیزات دستگاهی با قابلیت ردیابی به مراجع معتبر که به پیاده‌سازی الزامات استاندارد ISO/IEC 17025 و نیز استقرار شرایط آزمایشگاهی GLP ، به تاسیس و راه­‌اندازی آزمایشگاه تخصصی تست استاندارد تجهیزات پزشکی می­‌باشد.

این شرکت از سال95 تاکنون با ارائه خدمات استاندارد آزمایشگاهی به واحدهای قانونی و تامین­ کنندگان تجهیزات­ پزشکی با صدور بیش از 100 مورد گزارش آزمون برای نمونه‌های تولیدی و وارداتی ارسال شده نسبت به اجرایی­ نمودن روش‌های استاندارد و حصول اطمینان در سطح کیفی اقدام نموده است و در گام جدید، آموزش دوره‌های تعمیر، نگهداری و استانداردسازی را به همراه مشورت از اساتید دانشگاه در دستور کار قرار داده است.

فلذا با وجود مشارکت قبلی این شرکت در پژوهشگاه رویان و سازمان جهاد دانشگاهی صنعتی شریف و دانشگاه علوم پزشکی ایران در حوزه ­های ذیل می­توان با آن دانشگاه همکاری داشت.

  • تدوین استانداردهای ملی و بین ­المللی ؛
  • برگزاری دوره های آموزشی در خصوص استاندارد آزمایشگاهی، ممیزی و سایر دوره های مرتبط فنی/ تخصصی و همچنین اجرای ممیزی‎های داخلی و برقراری خط‎مشی و سیستم مدیریت کیفیت در کلیه سطوح آزمایشگاه ؛
  • مشاوره در زمینه کالیبراسیون و نگهداری پیشگیرانه تجهیزات دستگاهی ؛
  • ایجاد بستر لازم برای حضور متخصصان در جلسات کمیته‎ های فنی متناظر استاندارد سازمان‌های بین‌المللی ؛
  • مشاوره در جهت توسعه فناوری‌های دانش بنیان به منظور بهره مندی از نتایج آن ؛
  • تسریع در بررسی و ارزیابی آزمایشگاه ­های جهت تائید صلاحیت با تشکیل تیم ممیزی منسجم.

شایان ذکر است این شرکت دبیرخانه­ مرکز مطالعات تطبیقی و مشارکت در تدوین استاندارد بین المللی در کمیته فنی با عنوان الزامات تجهیزات اندازه­گیری ( شرایط محیطی و نرم­افزار ) سازمان اندازه­ شناسی قانونی OIML TC5و نیز کمیته ­فنی تجهیزات الکتریکی در مصرف پزشکی در حوزه رادیوتراپی و دزیمتری پرتودهی کمیسیون بین­المللی الکتروتکنیکIEC TC62C، مجری و ناظر تدوین استانداردهاي بین المللی است.

روش اجرا

برنامه ­ریزی مورد نیاز جهت بهبود وضعیت، بررسی و ارزیابی تقاضا برای آزمون تجهیزات و خدمات، ضمن اجرایی­ نمودن روش ­های استاندارد انجام آزمون و رسیدن به اطمینان مطلوب در سطح کیفی با ارتقاء زیر ساخت­ها انجام می­پذیرد و با توجه به شرایط کشور در دوره های گذشته در فراهم ­کردن تجهیزات حساس با فن­آوری بالای پزشکی، یکی از راه­ های مهم و حیاتی، تست و ارزیابی تجهیزات با تکنولوژی بالا بر اساس استانداردها­ بین‌المللی است و با سنجش میزان تطابق اینگونه استانداردها می­توان از عملکرد دقیق و صحیح این دستگاه­ ها اطمینان حاصل نمود. لذا ابتدا شناسایی وضع موجود، برنامه­ ریزی جهت رسیدن به مطلوب با ارتقاء زیر ساخت­ها در راستای پیاده­سازی سیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاهی و هم­جهت با بررسی در سطوح اطمینان کیفی و فنی استاندارد است که بکارگیری تجهیزات کالیبره بین­المللی و اجرایی نمودن روش­های انجام آزمون توسط پرسنل آموزش‌دیده به­ همراه مشورت از اساتید دانشگاهی و بررسی تقاضا برای آزمون تجهیزات به منظور ارزیابی کیفی کالاها و خدمات از مهم­ترین برنامه­ هاست.

جهت برآورده­ نمودن الزامات بایستی اقدامات مورد اشاره ذیل را اجرایی نمود:

  • مطالعه استاندارد های مربوطه و تدوین دستورالعمل­ های اجرایی آزمون تجهیزات مختلف با استاندارد های متداول؛
  • آموزش نیروی متخصص و کارشناس جهت انجام آزمون های مورد نظر؛
  • پیاده ­سازی الزامات استاندارد آزمایشگاهی 17025 ( الزامات سیستمی­_  فنی )؛
  • بررسی قابلیت ردیابی و چگونگی کالیبراسیون تجهیزات کنترل کیفی و برآورد هزینه آن؛
  • برآورد هزینه مالی جهت تجهیزات کنترل کیفی.

دستاوردهای پروژه

  1. تامین نیاز داخل کشور جهت استفاده از دستگاه­ های مناسب و دقیق در بخشهای مد نظر ؛
  2. ایجاد اشتغال برای نیروهای متخصص و فنی ؛
  3. ایجاد بستری مناسب در آزمایشگاه جهت تقویت توان علمی، ارتقاء دانش و مهارت پژوهشگران ؛
  4. راه ­اندازی، تجهیز و توسعه زیر ساخت­ها ؛
  5. ارائه خدمات متناسب با نیاز مرکز ضمن بومی­ سازی کنترل کیفیت ؛
  6. نهادینه ­کردن پژوهش محوری و تصمیم گیری مبتنی بر پژوهش در نظام ارائه خدمات ؛
  7. ایفای نقش در حوزه پژوهش و فناوری و در راستای دستیابی به اهداف کلان نظام و نقشه جامع علمی کشور ؛
  8. توسعه ارتباط با صنعت و تجاری­ سازی محصولات